ABC-Zwemmen

Algemene informatie diploma zwemmen
Bosbad Putten is een door de Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ) erkend opleiding- en exameninstituut. Dit betekent dat de kwaliteit gegarandeerd wordt van zowel onze diplomakandidaten, maar ook de zwemschool in zijn geheel en de zwemonderwijzers.
 
Uitgebreide beoordeling
Wij houden bijna maandelijks diplomazwemmen. Uw kind hoeft dus nooit lang te wachten op afzwemmen. In tegenstelling tot hoe andere zwembaden selecteren, houden we voortdurend de vorderingen van de kandidaat bij. De mogelijkheid tot afzwemmen hangt niet af van een goede of slechte zwemdag. De beslissing dat uw kind mag afzwemmen, is kortom een weloverwogen keuze.
 
Het ABC zwemdiploma
De gehele structuur van de zwemdiploma’s is sinds 1998 compleet veranderd. Vroeger haalden kinderen het A- en het B-diploma en wellicht daarna nog het Basiszwemdiploma. Nu is er het Zwem-ABC, waarbij het de bedoeling is dat het ABC een geheel vormt. Het bestaat uit drie nationale zwemdiploma’s: A, B en C.
 
Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. Voor het Zwem-ABC kunnen kinderen vanaf 4 jaar worden ingeschreven en op de wachtlijst worden geplaatst. Bosbad Putten geeft particuliere zwemles voor het diploma A, B en C.
 
De eerste reeks zwemlessen
Het Zwem-ABC besteedt in het begin veel aandacht aan het watervrij maken van de kinderen. Dit is een hele belangrijke periode waarin we de basis leggen voor het leren zwemmen. Kinderen leren lopen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug en van rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Kinderen leren het water kennen en zich er prettig in gaan voelen. Veel oefeningen zijn in spelvorm omdat dit voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Als een kind kan drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.
 
Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vier zwemslagen: De enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Behalve aan de zwemslagen besteden we ook aandacht aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van het in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot of kant en onder water zwemmen.
 
Zwemveiligheid
Bij het Zwem-ABC besteden we vanaf het begin veel aandacht aan veilig zijn in het water. De kinderen oefenen met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde. Eerst alleen met een T-shirt aan en daarna met lange broek en shirt met lange mouwen.
 
A diploma
Gekleed
Deel 1: Vanaf enige hoogte ( minimaal 30 cm ) te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan). Na het boven komen aansluitend vijftien seconden watertrappen met armen en benen. Daarna volgen 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken,en verplicht onder water draaien naar rug en12,5 meter rugslag (armen mogen actief worden gebruikt). De proef wordt afgerond met zelfstandig uit het water op de kant klimmen ( dit alles zonder gebruik van trap )
In badkleding
Deel 2: Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen) onder water oriënteren, circa drie meter onder water zwemmen ( techniek onder water zwemmen wordt vrijgelaten ) door een gat in een zeil, aansluitend gevolgd door vijftig meter schoolslag. De proef wordt afgemaakt met vijftig meter enkelvoudige rugslag (armen passief).
Deel 3: Verplicht vanuit het water starten en afzetten van de wand. Daarna tien seconden uitdrijven op de borst en enkele meters schoolslag. Daarna vijf seconden drijven op de borst en weer enkele meters schoolslag.
Deel 4: Afzetten van de wand en vijf seconden uitdrijven op de rug.met overbrugging korte afstand Daarna enkele meters enkelvoudige rugslag en vijf seconden drijven op de rug. Proef afmaken met enkele meters enkelvoudige rugslag.
Deel 5: Van de kant of startblok te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur) en vijf meter beginners-borstcrawl. doggypaddle niet toegestaan,starten vanuit het water verplicht,gezicht in water,armen moeten over het water naar voren,ademhaling tonen niet verplicht en beenbewegingop en neergaand vanuit de heup
Deel 6: In het water afzetten van de wand en vijf meter beginners rugcrawl. Armen moeten over het water naar achter.
Deel 7: Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, aansluitend gevolgd door zestig seconden watertrappen met armen en benen. Daarin moet twee keer, al watertrappend, een hele draai om de lengteas voorkomen.
 
B diploma
Gekleed
Deel 1: Vanaf enige hoogte (minimaal 30 cm )te water gaan met een voetsprong voorwaarts (helemaal onder water gaan), Verplicht ½ draai onder water uitvoeren. Na het boven komen vijftien seconden watertrappen met armen en benen, 25 meter schoolslag, onderbroken door één keer onder een vlot doorzwemmen en één keer hele draai om de lengteas en 25 meter enkelvoudige rugslag (armen mogen actief worden gebruikt). Proef afronden met bij voorkeur zelfstandig (verplicht zonder gebruik van trap) uit het water op de kant klimmen.
In badkleding
Deel 2: Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong. Daarna zonder boven te komen onderwater oriënteren en onderwater zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op zes meter van de (start-)kant bevindt. ( Techniek onder water zwemmen wordt vrij gelaten)Na het boven komen 75 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer voetwaarts richting de bodem zakken met gestrekte armen boven het hoofd, tot de vingertoppen onder water zijn. Proef afmaken met 75 meter enkelvoudige rugslag (armen passief).
Deel 3: Naar keuze te water gaan van de kant met kopsprong of in het water afzetten van de wand. Dan tien seconden uitdrijven op de borst, enkele meters schoolslag, tien seconden drijven op de borst en enkele meters schoolslag.
Deel 4: Afzetten van de wand en vijf seconden (met overbrugging korte afstand)uitdrijven op de rug. Daarna enkele meters enkelvoudige rugslag, vijf seconden (met overbrugging korte afstand) drijven op de rug en de proef afmaken met enkele meters enkelvoudige rugslag.
Deel 5: Starten vanuit het water is verplicht,gezicht in het water,ademhaling tonen niet verplicht,wel wenselijk en daarna tien meter borstcrawl.
Deel 6: In het water afzetten van de wand en tien meter rugcrawl.
Deel 7: Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door dertig seconden watertrappen met armen en benen. Daarna dertig seconden watertrappen met de benen, armen passief (in de zij).
 
C diploma
Gekleed
Deel 1: Van de kant te water gaan met een rol voorover (uitgangshouding vrij). Daarna dertig seconden watertrappen met armen en benen en dertig seconden blijven drijven (HELP-houding) met gebruik van hulpmiddel (elk hulpmiddel is toegestaan). Daarna vijftig meter schoolslag, onderbroken door één keer onder een vlot zwemmen en één keer over een vlot heen klimmen en vijftig meter enkelvoudige rugslag (armen mogen actief worden gebruikt). Proef afmaken door bij voorkeur zelfstandig uit het water (verplicht zonder gebruik trap) op de kant klimmen.
In badkleding
Deel 2: Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong. Daarna zonder boven te komen onder water oriënteren en onder water zwemmen (techniek onder water zwemmen wordt vrij gelaten)door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op negen meter van de (start-)kant bevindt. Na het boven komen 100 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer een koprol voorover en een keer hoekduik recht naar beneden richting de bodem duiken, met de benen gestrekt naar boven, tot de benen helemaal onderwater zijn. Proef afmaken met honderd meter enkelvoudige rugslag (armen passief).
Deel 3: Vooraf gegaan met kopsprong te water gaan afzetten van de wand. Dan tien seconden uitdrijven op de borst, enkele meters schoolslag, vijf seconden (met overbrugging korte afstand) drijven op de borst en daarna enkele meters schoolslag.
Deel 4: Afzetten van de wand en vijf seconden (met overbrugging korte afstand)uitdrijven op de rug. Daarna enkele meters enkelvoudige rugslag, twintig seconden drijven op de rug, enkele meters enkelvoudige rugslag en vijf meter wrikken in de richting van het hoofd. Proef afmaken met enkele slagen enkelvoudige rugslag.
Deel 5: Van de kant of startblok te water gaan met een kopsprong (startsprong heeft de voorkeur), aansluitend vijftien meter borstcrawl.
Deel 6: In het water afzetten van de wand en vijftien meter rugcrawl.
Deel 7: Van de kant te water gaan met een hurksprong. Daarna vijftien seconden (armen verplicht gebruiken) watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen, en dertig seconden verticaal blijven drijven met gebruik van armen (benen passief).

PAG. Zwemles4